Co jsou to proteiny ?

Proteiny, neboli bílkoviny, jsou to přírodní látky složené z aminokyselin. Proteiny jsou podstatou všech živých organismů.

Jak fungují proteiny?:

  • Po užití se proteiny v žaludku štěpí na aminokyseliny, čpavek a odpadní (balastní látky).
  • Jejich hlavní význam ve zdravé výživě a fitness je, že slouží k budování svalové hmoty, regeneraci tkání, zahnání hladu a pomáhají k odbourávání tuků.

Kategorie a podkategorie proteinů:

Proteiny rozdělujeme na:

živočišné, rostlinné

  • Živočišné: mléčné výrobky, vejce, maso, mořské plody, …
  • Rostlinné: sója, obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, …

Proteinové přípravky získáváme z:

  • Živočišné ( z mléka (nejlépe zpracovatelný)) – syrovátka, micelární kasein)
  • Rostlinné ( výhradně ze semen – konopné, rýžové, hrachové, slunečnicové, dýňové,...)

Živočišné proteiny:

Syrovátkový protein (tzv. rychlý protein):

  • Koncentrát:
    • 50-80% bílkovin (vyšší obsah bioaktivní látek, ale také více mléčných tuků a cukrů) ideální jej užívat 30 min. po cvičení. Vstřebatelnost cca 2,5 – 3hod.
  • Izolát:
    • Lepší kvalita oproti koncentrátu díky kvalitnější filtraci, mívá nad 80% bílkovin (vyšší cena, zbavení se laktóza a mléčného tuku) ideální jej užívat 30 min. po cvičení. Vstřebatelnost cca 2,5 – 3hod.
  • Hydrolyzát (5 nebo32):
    • Nejlepší kvalita, kolem 90% bílkovin, nejrychlejší zdroj bílkovin (je již dopředu částečně naštěpený, organismus jej umí nejrychleji vstřebat a nejméně zatěžuje trávení. Vstřebatelnost cca 30 – 60min.

Micelární Kasein (tzv. pomalý protein)

(druhá část bílkoviny z mléka)

  • Pomalu vstřebatelná bílkoviny (ideální na noc, nebo když víme, že nebudeme delší dobu jíst). Vstřebatelnost 6-8hod. Až 80% bílkoviny.
  • Hodí se jako protein na zasycení.
  • Normálně se využívá k výrobě tvarohu nebo sýru.

Rostlinné proteiny:

U rostlinný proteinů získáváme bílkoviny především ze semínek (nejlépe pouze z konopí, rýže, hrachu, slunečnice, dýně).

Proč se přidávají MLADÉ TRAVINY ROYAL NATURE do proteinů LONGLIVE:

  1. Pomáhají proteiny lepe vstřebávat.
  2. Pomáhají rychleji odstraňovat balastní látky z proteinů pryč z těla.
  3. Podporují proteiny k regeneraci tkání a svalů.
  4. Jsou silně zásadité – snižují překyselování z působení proteinů.